Vinterdäck
Vinterdäck är speciellt framtagna för att ge bättre grepp och säkerhet på vägar med vinterväglag. De är gjorda av en gummiblandning som håller sig mjuk vid låga temperaturer och har ett mönster som är anpassat för snö och is.
Olika typer av vinterdäck
Det finns två huvudtyper av vinterdäck:
Dubbdäck
Dessa däck har små metallpiggar (dubbar) som ger extra bra grepp på isiga och snöiga vägar. Dubbdäck är effektiva på hala underlag men kan slita mer på vägbanan och är förbjudna att använda under vissa perioder på året (16 april – 30 september) om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
Odubbade vinterdäck (friktionsdäck)
Dessa däck har inget dubb men är istället designade med ett speciellt mönster och en mjukare gummiblandning som ger bra grepp på snöiga vägar. De fungerar bra i snö men är inte lika effektiva som dubbdäck på is. Friktionsdäck sliter mindre på vägbanan och kan användas året runt, även om deras prestanda försämras vid varmare väder.
Lagar och regler
- När måste du använda vinterdäck? I Sverige är det lag på att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag innebär att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.
- Förbud mot dubbdäck: Det är förbjudet att använda dubbdäck mellan 16 april och 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
Mönsterdjup
Det minsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är 3 millimeter. Detta är viktigt för att säkerställa att däcken har tillräckligt grepp på vintervägar. Nya vinterdäck brukar ha ett mönsterdjup på cirka 8–9 millimeter.
Användning och underhåll
För bästa säkerhet och prestanda bör alla fyra däcken på bilen vara av samma typ och ha likvärdigt mönsterdjup. Det är också viktigt att ha rätt lufttryck i däcken, vilket du kan hitta i bilens instruktionsbok eller på däckens sida. Korrekt lufttryck förbättrar både däckens livslängd och bilens bränsleeffektivitet.
Praktiska tips
- Kontrollera mönsterdjupet regelbundet för att säkerställa att det inte understiger det minsta tillåtna.
- Efterspänn hjulbultarna några mil efter att du har bytt till vinterdäck för att undvika att de lossnar.
- Förvara däcken korrekt när de inte används: svalt och mörkt, och gärna stående om möjligt för att undvika deformation.